In de loop der tijd zijn er een behoorlijk aantal boeken gepubliceerd gerelateerd aan de Vereniging van Mede-Eigenaars. Hieronder proberen we een zo volledig mogelijke lijst beschikbaar te stellen en waar mogelijk een link naar een webwinkel waar deze te verkrijgen is.
Interessante boeken
CoHousing



Cohousing wordt beschouwd als een alternatieve woonvorm, gericht op betaalbare huisvesting waarbij privéwoningen die in één gebouw of in één gebouwencomplex tot één woonproject behoren, gecombineerd worden met gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen, waaronder een leefruimte en soms ook andere gedeelde ruimtes, zoals een keuken, een eetkamer, een tuin, enz.
Cohousing ontstond in 1967 in Denemarken en sindsdien verspreidde dit concept zich in snel tempo wereldwijd, ook in België. Wat evenwel ontbrak, was een wettelijk kader.
Door het nieuwe Vlaamse decreet van 24 februari 2017 houdende instelling van een proefomgeving voor experimentele woonvormen wordt thans aan cohousing niet alleen een juridisch kader maar ook een grote boost voor de praktijk gegeven.
In het boek ‘Cohousing’ worden, naast een grondige beschrijving van de wezenskenmerken van cohousing, de verschillende gedaantes uitgediept waaronder deze rechtsfiguur verschijnt, namelijk cohousing in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm, cohousing aangestuurd door professionele partijen, zoals bouwpromotoren, stadsontwikkelingsbedrijven en vastgoedadviseurs, en experimentele cohousing. De theorie wordt aangevuld met modelakten, gebruiksklaar voor de praktijk.
Specifiek wat experimentele woonvormen betreft verscheen van Roland Timmermans in 2016 een boek over de Community Land Trust, het eerste luik van de woonvormen gericht op betaalbare huisvesting; thans wordt het tweede luik behandeld, meer bepaald Cohousing.
Heibel in het appartementsgebouw – 3de herziene uitgave



We leven steeds dichter bij mekaar. Er worden nog steeds bijkomend appartementsgebouwen opgericht. Ook kiezen we voor nieuwe woonvormen waarbij mensen zelfs voorzieningen gaan delen binnen het gebouw. Dat vraagt goede afspraken tussen bewoners en mede-eigenaren. Zo moet er in de eerste plaats eensgezindheid nagestreefd worden over het beheer van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Zeker in tijden waar heel wat verouderde gebouwen aan een grondige renovatiebeurt toe zijn, maar ook voor nieuwe gebouwen waar zich een gedegen onderhoud om te verregaande slijtage en waardevermindering te vermijden voor de toekomst opdringt. Wanneer het samenleven of samen beheren niet soepel verlopen, kan dat tot conflicten leiden die de sfeer in het appartementsgebouw of tussen de actoren gelast met het beheer danig kunnen verzuren. Procedures inzake appartementsmede-eigendom zijn dan ook talrijk, maar vandaag de dag wordt ook gedacht aan de oplossingsgerichte aanpak via bemiddeling.
Dit boek, dat aan zijn derde druk toe is, is in eerste instantie geschreven om conflicten in de kiem te smoren. Het opzet is om alle betrokken mede-eigenaren oplossingen te bieden voor concrete discussies of patstellingen. Een vlotte interne conflictregeling kan immers een tijdrovend en vaak kostelijk rechtsgeding doen voorkomen. Mocht een geschil toch bij de rechter belanden, dan kan het boek als leidraad dienen bij het opvolgen van een aan de gang zijnde procedure. Het boek sluit af met handige modellen voor de praktijk.
Over de auteur(s):
Astrid Clabots is advocaat maar ook erkend bemiddelaar. Het vastgoedrecht behoort tot haar specialisaties, waarbij bijzondere focus wordt gelegd op het appartemensrecht. Zij doceert onder meer aan vastgoedprofessionals en is een veelgevraagd spreker.
Handboek Appartementsrecht 4e editie



De wet van 18 juni 2018 houdende diverse bepalingen inzake burgerlijk recht en bepalingen met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenbeslechting geeft in titel 6 (diverse wijzigingen inzake de wetgeving betreffende de mede-eigendom) een nieuwe oriëntering aan het appartementsrecht. Bijna alle artikelen van de bestaande wetgeving worden aangepast of fundamenteel gewijzigd.
In deze vierde editie van het Handboek Appartementsrecht analyseert en verduidelijkt Roland Timmermans op een grondige manier de resultaten van de vele opvallende wetswijzigingen.
Daarnaast wordt de brug geslagen met tientallen nieuwe publicaties omtrent acute rechtsvragen in het appartementsrecht en met honderden nieuwe rechterlijke uitspraken over talloze praktische kwesties bij het leven in mede-eigendom. Het handboek is aangevuld met meer dan 6500 voetnoten waarin een schat aan bronnenmateriaal en talloze rechtsvergelijkende verwijzingen zijn verwerkt.
Dit encyclopedische werkinstrument is een ondersteuning voor het beheer en de dagelijkse beleving van een flatgebouw én een belangrijk hulpinstrument in de rechtspraktijk van advocaten, magistraten, notarissen, bouwpromotoren, vastgoedmakelaars, boekhouders en accountants.
PRAKTISCHE GIDS VOOR APPARTEMENT EIGENAAR



Adri Moggré (1942) heeft zijn ervaringen van meer dan 20 jaar als bewoner in een appartement op schrift gesteld. Praktische tips voor de eigenaar en voor de woningzoekende. Wat is de zin of de onzin van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wie is er nu de baas in het complex? Het bestuur? De voorzitter? De ledenvergadering? De gids neemt je mee op ontspannen wijze door het denkbeeldige gebouw. Als lezer maak je kennis met begrippen als âzuurgraad in een gebouwâ en de âgeanimeerde discussieâ tijdens de jaarlijkse ledenvergadering. Het bestaan van de wet- en regelgeving komt aan de orde. Van Burgelijk Wetboek, Akte van Splitsing, Modelreglement tot het Huishoudelijk Reglement. Niet in ambtelijke taal, maar met een begrijpelijke verwijzing voor het geval je het nodig mocht hebben.
Wat ga je doen met de vraag, of je als eigenaar in het bestuur wil komen? Hoe kun je op een prettige wijze fuctioneren als voorzitter? Praktische tips voor iemand die geen ervaring heeft in een bestuurlijke functie. Daarnaast een handleiding voor de onervaren penningmeester. Hoe presenteer je de jaarcijfers op een manier die voor iedereen te begrijpen is? Of voor de secretaris: hoe ga je om met een toetsenbord tijger die vie het internet zijn/haar gelijk tracht te halen? Het verstrooide lid van de VvE die een deskundig onderzoek afdwingt voor een niet bestaande klacht. Allemaal praktische zaken die ooit een oplossing hebben gekregen.
Handboek voor appartementbewoners



Jouw appartement is nooit helemaal van jou alleen. Je deelt je woning nu eenmaal met andere eigenaren. Hoe voorkom je dat je ruzie krijgt over het schilderwerk, het onderhoud van het dak of de bloemen in de hal?
Dit praktische handboek beschrijft welke afspraken je kunt maken binnen de Vereniging van Eigenaren om problemen te voorkomen. Waar moet je op letten voordat je je handtekening zet onder een huishoudelijk reglement? Wat zijn redelijke servicekosten? Hoe organiseer je een succesvolle vergadering met je medebewoners?
Cora Vonk is gespecialiseerd in het begeleiden van Verenigingen van Eigenaren en individuele bewoners van koopappartementen. Ze adviseert bij het opstellen van overeenkomsten, bemiddelt bij conflicten en geeft presentaties over zorgeloos wonen in een koopappartement.