Halogeenlamp de deur uit.

Halogeenlamp de deur ujit bij de VME

Per 1 september gaan in de Europese Unie nieuwe regels gelden voor lampen die het einde inluiden voor de halogeenlamp. Na de gloeilamp verdwijnt vanaf 1 september ook de halogeenlamp. Lampen in de Europese Unie moeten minimaal energielabel B hebben waardoor ze zo zuinig zijn, dat halogeen niet meer aan de eisen voldoet. Vanaf deze datum zullen de halogeenlampen niet meer gemaakt worden en mogen winkeliers slechts hun voorraden verkopen.

De nieuwe regel bepaald dat lampen straks minimaal het energielabel B moeten hebben. Doordat halogeenlampen vaak label C of D hebben luidt dit het einde in. Deze stap is er een van een reeks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat lampen zuiniger worden. In 2009, bijna tien jaar geleden, viel het doek voor de gloeilamp. Eerst werden de lampen van 60, 75 en 100 watt verboden, sinds 2012 alle gloeilampen.

Toch loont het voor VvE’s om oude lampen direct te vervangen, zelfs al kosten ledlampen meer.

De aanschafprijs van een ledlamp verdien je in zo’n vijf jaar terug en daarna ga je besparen. Want een ledlamp gaat gemiddeld 15.000 branduren mee en dat kan dus wel 15 jaar zijn. Als je vandaag nog al je gloeilampen en halogeenlampen weggooit en vervangt door ledverlichting, bespaar je gemiddeld bijna 50 euro per jaar.

Cijfers over het gebruik van de gloeilamp en de halogeenlamp in gemeenschappelijke delen van de VvE zijn niet bekend, maar als het gebruik in huishoudens een indicatie geeft is er nog heel veel te doen. In de overgrote meerderheid van de huizen hangen nog gloei- of halogeenlampen. Per woning gaat het gemiddeld om 13 halogeenlampen en 11 gloeilampen.

Hoe ver bent u met de vervanging van de oude lampen naar ledverlichting?

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Neem contact op met Syndicus Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met Syndicus Centraal

Wordt verstuurd

©2019 Syndicus Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account