De voordelen van een waterbuffer op het dak

De voordelen van een waterbuffer op het dak

Een dak dat veel meer water kan vasthouden dan tot nu toe, voeding biedt voor planten, het riool ontziet en verkoeling brengt aan je stad. Dat zijn de belangrijke kenmerken van een nieuw product van ACO om VME’s te helpen om de wateroverlast te beperken.

Iedereen schrijft er over en we merken het meer en meer. Door de klimaatverandering regent het vaker en de het regent ook heftiger. In korte tijd moet heel veel water worden opgevangen en afgevoerd. Vooral in verstedelijkte gebieden zoals Brussel, Antwerpen, Gent en Charleroi kan het riool die plotselinge en extreme hoeveelheden water niet aan, met als gevolg groeiende overlast, zoals ondergelopen kelders en overstroomde regengoten. Straten die onder lopen en overstort van riolen op oppervlaktewater. Voor gemeenten en waterschappen is het een prioriteit om het water sneller of beter te verwerken. Zij willen bovendien zoveel mogelijk voorkomen dat schoon regenwater gezuiverd moet worden.

Water vasthouden met een spons

Het bedrijf ACO gebruikt de ervaringen, die het met waterberging in de bodem heeft opgedaan nu ook voor waterbuffering op het dak. De grootste uitdaging voor Verenigingen van Eigenaars is om het water vast te houden op de helling van het dak. Platte daken hebben een afschot, waardoor het water vanzelf van het dak afloopt, zo de regenpijp en het riool in. Om dat te voorkomen en het water vast te houden, is een soort sponssysteem bedacht (ACO SpongeTop).

Het systeem

In de basis is bestaat het systeem uit platen van hydrofiel drukvast steenwol die op het dak komen te liggen en zo water vasthouden. Tussen de steenwolvezels bestaat 95% ruimte om water te bergen. Hydrofiel steenwol heeft een capillaire werking ofwel, het zuigt geen water aan, maar houdt het juist vast en tart daardoor de zwaartekracht. De platen worden afgewisseld met drainagematten en vormen waterkamers en bergingspolders. Dit is een perfecte basis voor het vergroenen van het dak van de VME. De steenwol buffer neemt water op en houdt het vast; sedum, warmte en wind zorgen voor verdamping van het regenwater waardoor slechts een klein via de regenpijp zijn weg zal vinden naar het riool.

Urban Heat verkleinen

De directe voordelen voor een VvE op het gebied van beperking van wateroverlast en isolatie samen zijn natuurlijk belangrijk. Het water dat door de SpongeTop wordt opgenomen, zorgt niet alleen voor water en voeding voor planten op het dak.  Wanneer het erg warm is zorgt datzelfde water wat in de spons is opgeslagen ook voor verkoeling van de ruimte eronder. De verdamping zorgt ook voor een koelere omgeving rondom het dak. Zo blijkt uit een langdurige proef dat daken mét het systeem zorgen voor extra koeling. In tegenstelling tot de traditionele daken. De ruimtes onder het SpongeTop dak waren tot wel vijf graden koeler dan ruimtes onder traditionele daken. Het voordeel stopt hier echter niet. Misschien heeft u wel eens gehoord van Urban Heat, de term voor het fenomeen dat het in steden soms zeven graden warmer kan zijn dan daarbuiten. Niet alleen de ruimtes onder de SpongeTop worden koeler, ook het dak zelf  en de omliggende daken warmen minder op en bij genoeg inzet kan het temperatuurverschil verlaagd worden.

Subsidie

Eerder spraken we al over de gevolgen van de opwarming van de verstedelijkte gebieden. Initiatieven voor het vergroenen van daken om de Urban Heat tegen te gaan zijn in ieder geval te vinden. Sommige gemeenten geven een subsidie voor de aanleg van een groendak. De voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Met de online premiezoeker  kunt u nagaan of uw gemeente zo’n subsidie geeft.  Een groendak komt ook in aanmerking voor de renovatiepremie, maar dan enkel de draagstructuur en de waterdichte bedekking.

Weet  u of er een regeling voor groene daken beschikbaar is in uw gemeente, deel deze dan in een reactie op dit artikel.

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Neem contact op met Syndicus Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met Syndicus Centraal

Wordt verstuurd

©2019 Syndicus Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account