Verplicht EV oplaadpunt ook voor VME’s vanaf 2020

Verplicht EV oplaadpunt ook voor VME’s vanaf 2020

Een verplicht EV oplaadpunt is de consequentie van een besluit dat door het Europees Parlement is genomen om elektrisch rijden nog meer te stimuleren. Recent is het pakket ‘Schone energie voor alle Europeanen‘ door het Europese Parlement goedgekeurd. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in het stimuleren van emissieloos rijden.

Verplicht vanaf 2020

De consequentie van dit besluit is dat het vanaf 2020 verplicht is om een laadpaal per tien parkeerplaatsen te installeren. Aanvullend op dit besluit is bepaald dat een voor een extra tien procent van de overige parkeervakken voorbereidingen moeten worden getroffen op gemakkelijk de bekabeling, die nodig is voor de uitbreiding naar meer laadvoorzieningen mogelijk maakt, aan te leggen.

Gemengde functie van de VME

De maatregelen die getroffen moeten worden gelden voor bedrijven, kantoren en winkels. Echter, deze zijn hiermee ook relevant voor VME’s waar zowel een woon- als een commerciële functies gecombineerd zijn in een gebouw. Hierdoor is er een belangrijke rol weggelegd voor gecombineerde VME’s voor het voldoen aan dit besluit. Immers, woongebouwen spelen een centrale rol bij het opladen. Uit onderzoek is gebleken dat in 90% van de tijd het opladen ‘s nachts thuis plaatsvindt of overdag op de werkplek.

Onduidelijk is nog wat de impact is van de verdeling tussen het aandeel woonfunctie en commerciële functie van dit besluit.

Bestaande VME complexen?

Kanttekening bij dit besluit is dat deze voor nu alleen van belang is voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen en nog niet van toepassing is op bestaande bouw.

Naar verwachting zal dit in 2025 zijn beslag krijgen en gelden voor VME’s met meer dan 20 parkeerplaatsen.Dit zorgt ervoor dat dit onderwerp nu al op de agenda gezet dient te worden voor goedkeuring. Het kan er zelf toe bijdrage om besluiten over het plaatsen van EV oplaadpunten te versnellen.

Conclusie

Bevat uw VME zowel een woon- als een commerciële functie en gaat u in 2020 (een deel) renoveren, dan is het zaak om ook over de aanleg van EV oplaadpunten na te denken. Zet het daarom nu al op de agenda zodat u dit besluit goed kunt nemen.

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Neem contact op met Syndicus Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met Syndicus Centraal

Wordt verstuurd

©2019 Syndicus Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account