De 8 tips voor het vergroten van je woongenot binnen een VME

De 8 tips voor het vergroten van je woongenot binnen een VME

Een deel van de vreugde van het bezitten van je eigen huis is het relatieve gebrek aan regels. Niemand kan “nee” zeggen tegen dat schattige huisdier. Geen ziel zal protesteren als je je slaapkamer paars schildert. En wil je een gigantisch beeld van jezelf in de tuin zetten, ook dat is geen enkel problem.

Hoe anders is dat binnen een VME.

Inderdaad, de gevreesde Vereniging van Mede-Eigenaars, waarbij alleen het noemen van de afkorting VME bij menigeen de neiging tot protesteren of oorlogsvoering oproept. Gelukkig is het niet bij iedere VME een nachtmerrie en, je kunt er ook zelf wat aan doen.

Dit zijn de 8 punten die iedere appartementseigenaar moet weten om meer te genieten van het in eigendom hebben van, en het wonen in een appartement.

1. Geloof niet alle verhalen.

Als je op een verjaardag begint over de Vereniging van Mede-Eigenaars komen er altijd wel slechte verhalen naar boven. Maar geloof niet dat dit bij alle VME’s de situatie is. Echt, er zijn veel complexen waar het functioneren van de VME goed verloopt.

Natuurlijk zijn er VME’s waar het niet goed gaat of waar één persoon het functioneren naar zijn hand wenst te zetten. Van de VME’s in België functioneert de overgrote meerderheid goed, zo blijkt ook uit onderzoek verricht onder 3700 Mede-Eigenaars. De mensen die hier wonen willen juist harmonieus omgaan met hun buren en goed voor  hun “investering” zorgen.

En wellicht wel belangrijker, binnen een VME gelden ook regels waar iedere eigenaar en dus ook de Syndicus zich aan moet houden. “Met een VME heb je ook wat handhaving.”

2.Voordat je koopt probeer de sfeer binnen de VME te proeven.

Vaak wordt dit deel bij het kopen van een appartement over het hoofd gezien. Je hebt je droomwoning gevonden en je wilt er eigenlijk vandaag nog in. Dan let je niet op de Basisakte of de aanvullende regels die binnen de VME zijn opgesteld.

Stel deze vragen om de sfeer te proeven:

  • Vraag naar de basisakten, het huishoudelijk reglement en de laatste drie notulen van de Vergadering van Mede-Eigenaars. Dit geeft je direct een goed beeld wat wel en niet mag binnen de VME. Is het bijvoorbeeld toegestaan om huisdieren te houden? Welke vloer mag wel of niet? Worden er boetes in rekening gebracht?
  • Vraag naar hoe goed de regels worden gevolgd binnen de VME en in welke toon er  gecommuniceerd wordt.
  • Vraag naar wat je moet weten over de omgang binnen de VME of in de buurt. Let op woorden als verdeeldheid, geluidsoverlast, ruzie. Dit is een overduidelijke rode vlag.
  • Vraag naar de maandelijkse voorschotbijdrage en de opbouw hiervan. Waar wordt voor gespaard en wat valt binnen de bijdrage. Zijn er op termijn additionele eigen bijdrage gepland of te verwachten?
  • Vraag naar de frequentie van vergaderen. Wordt er een maal per jaar vergaderd of vaker en worden ook de bestuursnotulen binnen de VME gedeeld?

3. De regels bestaan ​​(meestal) om een ​​reden

Het doel van de VME is om je als appartementseigenaren te helpen bij het in stand houden van het complex en de waarde te behouden of te verbeteren. Ze zorgt voor assetmanagement waarbij ze ervoor zorgden dat een dwarsligger geen podium krijgt om het beheer van het complex te vertragen en zo de marktwaarde van het appartement negatief te beïnvloeden.  Zeker, sommigen regels lijken in het leven geroepen om anderen het leven zuur te maken, maar de meeste voorschriften die je tegenkomt, zijn in feite gebaseerd op degelijke logica met als doel om de gemeenschap goed te laten functioneren.

4. Stel je voor, maak vrienden

Heb je de sleutel van je appartement gekregen, dan is het goed om kennis te maken met de bestuursleden van de VME en je buren. Zij kunnen je vertellen hoe de VME functioneert en bij wie je voor wat terecht kunt. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk iets doet wat niet kan binnen jouw VME en je zonder dat je het wist op 2-0 achter laat staan.

5. Woon een vergadering bij het liefst voordat je koopt

Als je geïnteresseerd bent in het veranderen van de manier waarop je buurt werkt, of gewoon je neus in de politiek steekt, begin dan met het bijwonen van bestuursvergaderingen. Je hoeft niet eens te wachten tot je bent ingetrokken; een vergadering bijwonen als je nog steeds naar een huis winkelt, als ze het toestaan.

“Wees gewoon een vlieg aan de muur”, zegt Westheimer. “Dan zul je ontdekken of dit een groep mensen is die tegen elkaar schreeuwt, of werken ze aan belangrijke kwesties voor de gemeenschap.”

6. Als je de regels overtreedt, betaal je ervoor

De regels in de basisakte en het huishoudelijk reglement zijn min of meer de wet van de VME. Daarin staat wat wel en niet mag. overtreed je die regels,dan heeft dat consequenties, net als in de gewone wereld.

Voer je veranderingen door aan iets wat gemeenschappelijk is, dan zul je hier op aangesproken worden en moet je het herstellen. Of het nu een spijker is of een raam in een muur. Je zult het moeten herstellen.

7. Neem deel aan jouw gemeenschap en betaal trouw je voorschotten.

Sla je verplichtingen niet over en neem actief deel aan de VME. Misschien is het wel heel verleidelijk om die vergadering te negeren of om te denken, die regels gelden niet voor mij. Helaas is dat niet zo eenvoudig.

Op het moment dat je het appartement kocht werd je automatisch lid van de VME en stemde je in met haar regels. Daar kunt je niet zomaar vanaf stappen. Door je bijdrage niet te voldoen riskeer je alleen maar extra kosten. Je bent verplicht om je voorschotten te betalen en mocht je niet voldoen dan kan het zelf zo ver gaan dat het appartement geveild wordt om deze bijdrage daadwerkelijk te innen.

Ben je het niet eens, dan kun je jouw punt altijd aandragen voor de Vergadering van Mede-Eigenaars en het daar samen met de overige leden bespreken.

8. Ken je basisakte

Een volledig begrip van de Basisakte en het Huishoudelijk Reglement van de VME is de beste manier om rare ideeën of voorstellen te parreren. Misschien wordt een syndicus machtswellust of besluit hij dat er geen zonnepanelen op het dak mogen komen of dat de entree gerenoveerd moeten worden. Onafhankelijk of de jaarlijkse kosten omlaag of omhoog gaan, zonder een besluit van de Vergadering van Mede-Eigenaars mocht het niet uitgevoerd worden. De Basisakte is hierbij uw redder. Hierin staat immers hoe bestuursleden gekozen kunnen worden, hoe besluiten genomen dienen  te worden en aan welke voorwaarden moet worden voldaan eer een genomen besluit omgezet kan worden in daadwerkelijke actie. Daarnaast bevat het ook een uitleg van stappen die je als eigenaar kunt nemen wanneer je het niet eens bent met een genomen besluit.

 

Tags:
0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Neem contact op met Syndicus Centraal

U kunt dit formulier gebruiken om contact op te nemen met Syndicus Centraal

Wordt verstuurd

©2018 Syndicus Centraal, onderdeel van Blue Orange Participaties B.V.

Login met je gegevens

of    

Je gegevens vergeten?

Create Account